Romanya’nın Tarcu Dağları’na Çıkarılan 170 Bizon Sürüsü ABD’de Araştırmaya Konu Oldu: Çalışmadan Çok İlginç Sonuçlar Çıktı

Posted by

Yale Üniversitesi’nden bilim insanları, Romanya’daki Tarcu Dağları’na salınan bizonların atmosferden önemli miktarda karbondioksit (CO2) çekerek toprağa hapsetmeye yardımcı olabileceğini keşfetti.

Guardian’da yer alan habere göre, araştırma, yaban hayatı türlerinin ekosistemlerdeki etkileşimleri aracılığıyla ne kadar atmosferik karbondioksiti toprakta depolayabildiklerini hesapladı. Sonuçlar şaşırtıcı: Tarcu Dağları’nda 50 kilometrekarelik bir alanda otlayan 170 bizon, petrol ile çalışan 1,88 milyon arabanın ürettiği kadar karbondioksiti toprağa hapsediyor.

Çalışmanın baş araştırmacısı Oswald Schmitz, bizonların otlayarak, besinleri geri dönüştürerek ve depolanan karbonun salınmasını önlemek için toprağı sıkıştırarak otlak ve orman ekosistemlerini olumlu yönde etkilediğini açıklıyor. Bizonların yaşadığı ekosistemlerin iyileştirilmesinin iklim değişikliğinin önlenmesine katkıda bulunacağını savunan Schmitz, bizonları iklim değişikliği ile mücadelede kahramanlar olarak nitelendiriyor.

Global Rewilding Alliance Bilim Politikaları Uygulama Direktörü Magnus Sylven ise bu araştırmanın, doğal yaşamı eski haline getirme faaliyetlerinin iklim değişikliğiyle mücadele projeleri ile işbirliği içinde yapılabileceğini gösterdiğini kaydediyor. Avrupa bizonlarına ilişkin raporun “türünün ilk örneği” olduğunu belirten Sylven, modelin “yaban hayatının yeniden canlandırılmasına yön vermek için çok güçlü bir araç” sağladığını aktarıyor.

Romanya’da 200 yıldan fazla bir süredir yaban hayatından yok olan Avrupa bizonları, 2014 yılında Rewilding Europe ve WWF Romanya tarafından yeniden tanıtılma amacıyla Güney Karpat Dağları’na salınmıştı. Țarcu Dağları’na yerleşen bizonlar, Avrupa’daki en büyük serbest dolaşan popülasyonlardan biri haline gelmiştir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir