İstanbul Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğretim Üyesi, C Vitamini İçeren Meyve Suları Hakkında Uyardı
İSTANBUL (İGFA) – Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümünden Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek için tercih edilen “atom meyve suları” hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
Hatunoğlu, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı korunmak amacıyla C vitamini açısından zengin meyve sularının yaygın olarak tercih edildiğini belirtti.
Bir bardak atom meyve suyunun günlük C vitamini gereksiniminin en az %70’ini karşılayabildiğini vurgulayan Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Hatice Nurseda Hatunoğlu, aşırı tüketiminin kan şekerini yükseltebileceğini ve böbrek taşı oluşumuna neden olabileceğini açıkladı.
TAZE SIKILMIŞ MEYVE SULARI HIZLI TÜKETİLMELİ
Hatunoğlu, hazır meyve sularının genellikle daha düşük miktarda C vitamini içerdiğini ve ekstra şeker ve katkı maddeleri içerebileceğini belirtti. Taze sıkılmış meyve sularının ise C vitamini kaybını önlemek için mümkün olduğunca hızlı tüketilmesi gerektiğini önemle vurguladı.
FAYDALARI İLE BERABER RİSKLER DE VAR
Hatunoğlu, meyve sularının aşırı tüketiminin karaciğer yağlanmasına, insülin direncine ve tip 2 diyabet riskine yol açabileceğini belirtti. Aşırı enerji ve şeker alımının ağırlık kazanımına neden olabileceğini söyleyen Hatunoğlu, posa içeriğinin düşük olmasının da kabızlık ve kan şekerinin kontrolünde sorunlara yol açabileceğini sözlerine ekledi.